Aarzeling

Inleiding: Geert, een succesvolle geluidsman, heeft aan een ongeluk op de fiets in de bergen van Frankrijk een zwaar hersenletsel over gehouden. Hij zegt alleen maar ‘zometeen’. Chin May is zijn vrouw en mantelzorger en schrijfster van dit stuk. Zie ook de blog: Project Liefde en Vriendschap: onvoorwaardelijke liefde? 

Schumacher

Het nieuws wordt als een heuglijk feit gebracht in de boulevardpers. Michael Schumacher kan met zijn omgeving communiceren door met zijn ogen te knipperen. Hij gaat binnenkort naar huis! Op twitter verschijnen al gauw vreugdebetuigingen met de wens voor volledig herstel…
Zou hij kunnen lezen?
Hoe zou hij er nu uitzien?
Sterk vermagerd, schat ik in.
Hoe waren zijn reflexen gedurende de coma?
Heeft hij een halfzijdige verlamming?

Geert is het tegenovergestelde van bezig zijn

Allemaal vragen waarop ik geen antwoord ga krijgen. Ik vraag mezelf af, wat zou het toevoegen, die antwoorden?
Met zijn ogen knipperen, dus praten kan hij nu in ieder geval nog niet. Volgens de huidige medische wetenschap dient bij hersenletsel zoveel mogelijk therapie gedaan te worden in de eerste vier maanden, waarin het meeste spontane herstel plaatsvindt. De comaperiode heeft daar een negatieve invloed op omdat er dan geen therapie kan worden gevolgd, die dagen, weken en in Michael s geval maanden ben je kwijt.
Hoe zou zijn hersenscan eruit zien?
Geert is niet bezig met lotgenoten. Eigenlijk is Geert het tegenovergestelde van bezig zijn.
Dat in schril contrast met mij.

Die opmerking deed pijn

Ondertussen lees ik regelmatig stukjes tekst van mensen met hersenletsel en alleen het feit al dat ik stukjes tekst van deze mensen lees, betekent dat zij qua beperkingen niet te vergelijken zijn met mijn man.
Zal Michael Schumacher ooit nog een mate van zelfredzaamheid weten te bewerkstelligen?
Laatst zei iemand dat het herstel ook afhangt van iemands wilskracht. Die opmerking deed pijn, alsof Geert door eigen zwakte is uitgekomen op de Geert die hij nu is. Heeft Michael Schumacher een betere kans omdat hij een grotere strijder is?

Bewijs

Of is het misschien wel mijn schuld?
Te liefdevol, te geduldig, te toegeeflijk?
Hij is bewonderenswaardig happy met al zijn beperkingen.

geert poelgeest