Vier koppen koffie om de afwas te doen

Een gastblog van Edwin Jansen, 22 jaar. Toen hij ongeveer zes jaar geleden naar huis fietste, laat in de avond, werd hij geschept door een auto. Na twee weken ziekenhuis werd geconstateerd dat hij voor de rest van mijn leven moet dealen met niet aangeboren hersenletsel. Sindsdien overleeft hij met zijn laptop door blogs te maken en te plaatsen op zijn website www.ervaringmetnah.nl

 

NAH hebben betekent niet achter de geraniums zitten. Nee, NAH betekent participeren in de maatschappij, maar binnen je mogelijkheden.

Ik heb elke dag drie huishoudelijke taken te doen. Maar, in combinatie met het voor mijn begrippen drukke weekschema dat ik heb, is het uitvoeren hiervan lastig. Maar stugge doorzetter die ik ben, zorgt ervoor dat ik niet bij de pakken neer ga zitten maar elke dag de uitdaging weer aan ga!

Hoe dan? Als volgt: dit is trouwens geen presentatie van een hoogleraar hersenen of zoiets dergelijks. Nee dit is een report van iemand met NAH die zijn eigen ervaringen met dit klachtenpatroon goed kan verwoorden (later meer).

Ik moest bijvoorbeeld vanavond voor de kat zorgen, mijn eigen eten klaar maken en de afwas doen. Alles goed en wel, de kat komt na mij. Misschien een beetje egocentrisch, maar ik vind het goede volgorde. Omdat ik tenminste een wezen nodig heb in mijn leven om deze onaantrekkelijke eigenschap van mij te kunnen botvieren, en hij zegt toch niks terug.

Dus ik bereid mijn maaltijd voor en ga eten. Als ik klaar ben met eten,
dan is de kat aan de beurt die al minuten lang als een demonstrant mij aan kijkt en miauwt. Maar ik blijf standvastig aan mijn chronologische volgorde van taken vasthouden.

Doe ik dit niet maakt mijn humeur een noodlanding en stijgt het moeilijk weer naar acceptabele hoogte. Als ik de kat eten heb gegeven komt het dilemma: pak ik door of pauzeer ik eerst even. Meestal kies ik voor het laatste.

Knip! De tv gaat aan. Na ongeveer een half uur later begint het te knagen. Want ik moet die afwas nog doen. Na een korte vergadering met mij zelf, besluit ik om eerst koffie te zetten en welgeteld vier koppen.
Na een half uur gekoffieleut te hebben met mijzelf, heb ik de energie om de afwas te doen. En ga daadwerkelijk de afwas doen en die verloopt vlekkeloos. Het beloningssysteem treed in werking en ik land tevreden weer terug voor de TV.

Doe mij een plezier en kijk ook eens op www.ervaringmetnah.nl
Hier vind je 13 categorieën aan ervaringen met NAH!
Wil je op de hoogte blijven hierover like me dan op facebook 

Groetjes,
Edwin