Man en communiceren, een leugen?

Ik ben een man. Zo. Dat is er uit. Ik kan er ook niets aan doen en ben met een piemeltje geboren. En opereren vind ik ook zo’n ding. Mannen zoeken oplossingen. Daarom gaat praten over problemen met vrouwen vaak fout. Vrouwen willen dat je ze eerst bevestigt in hun emoties. Menig communicatie-goeroe vindt daar zijn klandizie in. Ik zeg expres ‘zijn’, want het zijn allemaal mannen, die goeroe’s. Maar dat is een ander verhaal.

Luisteren

Het gaat om een simpel principe. Persoon A zegt wat, Persoon B herhaalt het in eigen woorden en gaat na of hij/zij dat goed begrepen heeft, inhoud en gevoel. Dat heet ‘actief luisteren’. En daar zijn mannen slecht in, ik ook. Ondanks vele cursussen heb ik de neiging om ‘actief te luisteren’ te negeren nog steeds.

Mannenhoofd

Maar sinds ik een beroerte heb gehad nog meer. Heeft een hogere macht dan ten kwade ingegrepen in mijn hoofd? Ik denk het wel. Ik blijf een mannenhoofd hebben, maar met beperkingen nog mannelijker. Er is wat aan de hand. Mijn uitgangspunt is dat ik te slecht kan praten door mijn afasie. Dus discussies doe ik via mijn mobiel op diverse apps of via de mail, niet pratend. Doordat ik mijn bijdrage intik gaat er net iets meer tijd voorbij. Kostbare tijd, blijkt wel, tijd dat ik iets kan teruglezen. Ik blijf een man, maar dat gaat nog.

Irritant

Maar praten is een dingetje. Ik zeg geen uhm en ah en ja of nee als dat wel verwacht wordt. Ik loop rustig weg terwijl mijn vriendin tegen me praat. Soms  reageer ik zo verschrikkelijk niet dat iemand nooit weet of ik ze negeer. Daar ging een ruzie over laatst, met mijn vriendin. Dat ze niet tegen me moet praten als ik kook heeft ze allang duidelijk. Maar dat ze niet weet of ik wel luister, en zo ja of ik het ook interessant vindt wat ze zegt, dat vindt ze irritant. En ik ook. Want ik vind het 9 van de 10 keer wel interessant wat zij te melden heeft.

Lichtpuntje

En daar is weer een nieuw lichtpuntje in onze relatie: ik kan wat verbeteren door alleen maar op tijd mijn bevestiging te laten blijken door alleen maar geluid te maken! Niet als truc, maar als werkelijke belangstelling. Moet ik het wel doen. Een mens is nooit uitgeleerd…

 

Heb jij ook voorbeelden van lichtpuntjes? Deel ze dan in het commentaar zodat we van elkaar kunnen leren.