Verliefd op wat!?

“Waarom zing jij zo prachtig terwijl als je een verhaal voorleest je zo hakkelend uit je woorden komt?” Ik rijd de snelweg op. Mijn vriend, die ook afasie heeft, denk daar een tijd over na. Door zijn afasie tollen de woorden in zijn hoofd en willen er niet uitkomen. Ik herken dat. Daar kan je niets aan doen, het is wat het is. Nadat hij lang in zijn hoofd heeft lopen worstelen met zijn woorden heeft hij daar een antwoord op. Hij zegt iets over herkenning in ritmes, melodie en rijmwoorden. En iets over heel veel herhalen. Het klinkt mij zinnig in de oren en dat vertel ik hem. Op mijn beurt zeg ik dat het wetenschappelijk bewezen is dat muziek luisteren veel hersenfuncties stimuleert*. Hij knikt instemmend.

Hasj

Ik rijd met hem naar een coffeeshop, één waar hasjolie verkocht wordt. Dat heeft hij nodig om te slapen. Een paar druppels zijn genoeg om hem in dromenland te laten zijn. Niets voor mij, maar ja, ik heb makkelijk praten. Mijn hoofd ruikt het kussen en ik slaap al. Veel mensen gebruiken het, mensen die je niet zou associëren met hasj. Keurige mensen, met een baan, een gezin, die netjes hun belasting op tijd betalen. Omdat zij pijn hebben, of slaaptekort, zoals in dit voorbeeld.

Oorzaak

Mensen doen rare dingen als de oorzaak niet te behandelen is. Dan zoeken zij middelen om de pijn of het slaaptekort te verzachten. Raar eigenlijk, ik heb ook mijn methodes, maar dan met een verlamde arm. Ik draag een nachtbrace om het spasme tegen te gaan. De reden waarom ik met weerhandig.nl begon, was een zoektocht naar hulpmiddelen om die arm te compenseren. En mijn vriendin heeft een gehoekt mes en automatische blikopener. Allemaal om haar pols te ontzien, de schat heeft arthritis en dus soms pijn.

Spijker

Alle mensen gebruiken hulpmiddelen. Daar hoef je je niet voor te schamen. Het is een eigenschap die van de hoogste vorm van intelligentie getuigt. Neem bijvoorbeeld de hamer: het ideale hulpmiddel om ergens een spijker in te slaan, probeer maar een spijker met je blote handen ergens in te drukken. Ik heb het wel eens geprobeerd als éénhandige timmerman. Ik heb ook mijn slechte momenten. Conclusie: slecht idee, ook al lijkt de muur nog zo zacht.

Verliefd

Als je zo eigenwijs bent als ik, is hulp aanvaarden niet makkelijk. Je moet het mijn buren maar vragen. Met één hand een lekke fietsband plakken en dan hulp van mijn buurman weigeren? “Ik”, zei de gek. Mijn achterbak van mijn auto gevuld met boodschappen zelf naar binnen brengen? Ik steek mijn hand op. Maar mijn hulpmiddelen? Ik ben stiekem een beetje verliefd…, laat het mijn vriendin niet horen!

geredigeerd door petrafisher.com

* Zie prof. Scherder in de aflevering “Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert?”

 

httpv://youtu.be/9Kq3rwjMxTE?t=11m28s