Huis beperking-proof

Als je je huis beperking-proof wil maken kan je hier inspiratie halen. Ik ga de ruimtes één voor één behandelen:

  • TOEGANG: er moet een buitenlamp zijn om te zien wat jij doet als je thuiskomt en te zien wie er voor de deur staat. Intercom en/of spion hebben hetzelfde doel. Losse brievenbus is handig, je wilt toch niet door een stapel post je naar binnen wurmen? Brede toegang voor rolstoelen en seniorensloten voor later. Een lage toegangsdrempel is essentieel. Je moet de eventuele traptreden antislip maken, trapleuning ophangen of vastmaken, hang- en sluitwerk ramen controleren op werking en bereikbaarheid. Bovenlichten elektrisch bedienbaar maken. De bereikbaarheid ruimtes controleren op rolstoelvriendelijkheid en drempels binnendeuren weghalen.
  • KEUKEN: het start met goede verlichting. De koelkast moet op een verhoging staan of je wisselt hem in voor een lade koelkast.
  • SANITAIR: kan je vervangen voor een verhoogde toiletpot en beugels op strategische plekken monteren. Het bad of douche moet een antislipmat of antislipstickers hebben, de douche glijstang en thermostaatkraan, leidingen die heet kunnen worden moeten weggewerkt worden of met isolatiemateriaal bekleed worden. Moet je zittend douchen gebruik je een douchepoef, -kruk of -stoel.
  • ALGEMEEN: verlichting met een detectiemelder is sterk te prefereren. Ook moet je op elke verdieping minstens één telefoon hebben. Ten slotte moet je de tegelvloeren antislip maken en tapijt bekleden met een antislip onderkleed. Als mogelijk, positioneer dan de slaap- en badkamer op de begane grond.