Wat is een Neuropsychologische test of NPO?

Een neuropsychologisch onderzoek of kort gezegd NPO is een manier om de schade in je hersenen, na een CVA (herseninfarct, hersenbloeding, beroerte), hersentumor, traumatisch hersenletsel, verstikking, bijna verdrinking en andere gebeurtenissen waarbij de hersenen mogelijk beschadigd zijn, zo objectief mogelijk te meten.

De test wordt meestal, onder regie van neuropsycholoog, door een assistent afgenomen. De bespreking van de resultaten is behouden aan de behandelend neuropsycholoog.

Een goed neuropsychologisch onderzoek onderzoekt de volgende hersenprocessen:

  • de visuele waarneming (het zien en interpreteren van dingen om ons heen),
  • het geheugen (zowel het opnemen van informatie als ook het goed kunnen opslaan en herinneren van deze informatie)
  • de aandacht en snelheid van informatieverwerking (concentratie, dingen tegelijkertijd kunnen doen)
  • de taalvaardigheid (spreken, schrijven, rekenen
  • het logische denken en het oplossen van problemen (zie ook mijn pagina over executieve functies of problemen oplossen)
  • de emoties en gedrag: hieronder valt onder meer hoe iemand reageert, hoe emotioneel iemand is, en of iemand stressbestendig is of niet.

Het onderzoek duurt de gehele dag. Op verzoek kan het ook in twee sessies worden gedaan, maar alleen bij extreme vermoeidheid raad ik het aan. Je raakt op een gewone dag immers ook vermoeid.

Het onderzoek meet de schade aan het brein door de score te vergelijken die ook gedaan zijn bij een controlegroep, ingedeeld in niveau qua opleiding, die geen hersenletsel hebben. Het is uitdrukkelijk geen IQ test, maar geeft inzicht in de te volgen strategie/therapie. Een NPO is geen examen, je kunt niet zakken of slagen. De uitslag is MEDISCH GEHEIM. Je besluit dus zelf wie de uitslag mag inzien.

Lees meer hier

 

(bron o.a.: http://www.how-psychology-tests-brain-injury.com/homepageNL.html )