Haar wassen met een halve fles shampoo na een beroerte

de vrolijke belevenissen van iemand die een beroerte  gehad heeft

Het is begin 2008. Ik ga voor het eerst thuis douchen. Ik kleed mij uit (makkelijker gezegd dan gedaan) en strompel naar de douche. Onderweg houd ik mij aan alles vast en denk alleen maar: ‘ontspan, ontspan, ontspan’. Als ik mij niet ontspan, schiet mijn voet namelijk in een spasme als gevolg van een beroerte en dan kan ik niet verder lopen. Als je bij jezelf zegt ‘ontspan werkt dat natuurlijk ‘meestal niet.

18 meter per uur

Na vijf minuten, die een eeuwigheid lijken te duren, ben ik dan toch bij de douche gearriveerd. Drie meter overbrugd, met een tempo van 18 meter per uur. Waar kan ik mij afmelden voor de marathon ?! Ik doe de kranen open en de warme straal water ontdoet mijn lichaam van alle smetten en zonden. Gelukkig zit de zeep in een dispenser zodat ik mezelf probleemloos kan inzepen. Heerlijk! Ik kan slecht bij mijn onderbenen, om over mijn voeten maar niet eens te spreken. Nou ja, een andere keer denk ik maar.

Shampoo met één hand?

De shampoo zit gewoon in een fles. Hoe ga ik dat nu met één hand doen… Moeizaam draai ik de dop los terwijl ik de fles tussen mijn benen klem. Op goed geluk houd ik de shampoo boven mijn hoofd en draai de fles om. Foutje: de shampoo is dunner dan gedacht en nu heb ik dus de halve fles in mijn haar. Eén fles shampoo per week wordt een dure grap. Ik sta behoorlijk te glibberen op de uitgespoelde shampoo en probeer mij vast te houden aan de muur en de kranen. Au, die kraan is heet! Een kwartier (!) later zijn mijn haren schoon en uitgespoeld. Bijkomend voordeel: mijn voeten zijn en passant ook schoon geweekt.

Beroerte: het vraagt een beetje voorbereiding…

Verhip, de handdoek ligt nog naast het muurtje aan de andere kant van de badkamer. Daar kom ik niet bij zonder de hele vloer nat te maken. En hoe moet ik lopen met dat verdomde been op een natte vloer. Nou ja, het is de eerste keer dat Siemon 2.0 doucht, dus het kan alleen maar beter worden. Hoe droog ik eigenlijk staand mijn voeten en onderbenen af, als ik niet op één been kan staan?

Ik ben benieuwd naar oplossingen. Hoe ben jij weer handig geworden? Geef hier je reactie.

 geredigeerd doortoetsmijntekst weerhandig