Welke waarheid?

Wat is de waarheid? Die je vertelt of die je beleeft? Laat ik vertellen hoe ik hier op kom. Ik citeer een mail aan Kitty Jurrius, Lector NA(H)-zorg op maat aan Windesheim:

“Hoi Kitty, in het artikel van hersenletselnet Overijssel word jij geciteerd. Je zegt onder andere: Iemand die na een beroerte hersenletsel oploopt, wordt na ontslag uit het revalidatiecentrum automatisch nog twee jaar gevolgd door bijvoorbeeld maatschappelijk werk. Mensen die uitgerevalideerd zijn na een ongeval niet. Maar ook zij kampen met dezelfde problemen als ze eenmaal thuis komen: concentratieverlies, geen energie, baanverlies en verminderde organisatievaardigheden.”

“Het kan natuurlijk dat je verkeerd geciteerd wordt, maar ik wil even wat zeggen. Mensen met NAH hebben niet altijd de 4 verschijnselen uit de laatste zin hierboven. Ik heb bijvoorbeeld gelukkig geen last van vermoeidheid. Of heb je dat bewust gezegd om het effect van je boodschap duidelijker te laten horen?”

antwoord

Zij antwoord: “Dank voor je bericht en je hebt gelijk! Soms [is het] niet eenvoudig om aan de ‘buitenwereld’ uit te leggen dat gevolgen voor iedereen verschillend zijn, en als je dan voorbeelden geeft wordt dit al snel gegeneraliseerd…”

ballon

Ik zal hierbij de ballon doorprikken, er is niet één gevolg van NAH dat iedereen heeft, ook de hierboven genoemde verschijnselen niet. Ik kan het weten, ik heb het geluk gehad dat de vermoeidheid langzaam aan verdween. Iedereen wil graag een eenvoudig antwoord, soms ook op moeilijke vragen. Nu zijn de hersenen behoorlijke moeilijke materie, die dankzij de optredens van bijvoorbeeld professor Scherder steeds toegankelijker wordt. Maar een eenvoudig antwoord, of één antwoord, is er niet.

gevolgen

Ik zette zo even uit mijn hoofd (ja ik, uit mijn hoofd) de mogelijke gevolgen van NAH op een rijtje, ik kwam er op 35. Vijfendertig, die ik uit mijn hoofd kan verzinnen, zijn er dus vast meer. De lijst met indirecte gevolgen is nog stukken langer. Ik vergelijk de hersenen met een auto: als er stoom ontsnapt uit de motorkap, is de kans groot dat de radiator lekt. Als je olie peilt en je krijgt smurrie aan je peilstok, is de kans groot dat de koppakking stuk is. Als een accessoire of de koplampen het niet meer doen heb je waarschijnlijk een elektrisch probleem, misschien is er een zekering gesmolten et cetera. Kortom, een auto kan op heel veel plekken kapot gaan, en iedere beschadiging heeft een ander gevolg. Zo is het ook met NAH. Hersenen zijn de motor van al ons doen, ervaren, voelen.

waarheid

Je kan zichtbare gevolgen hebben: verlammingen en epilepsie zijn daar voorbeelden van. Je kunt ook onzichtbare gevolgen in je gedrag, emotie, taal, spraak en cognitie, en die gevolgen hebben weer andere gevolgen. Om het voor professionals behapbaar te maken, en voor het publiek begrijpelijk, worden de gevolgen ingedeeld in categorieën. Maar als je echt iets wilt weten over een specifieke NAH-er, de waarheid dus, moet je met hem of haar in gesprek. Alleen dan krijg je de gevolgen van NAH in beeld.

geredigeerd door petrafisher.com