Siemon’s Keuze: Blikopener voor de ‘onthande’ medemens

Mijn eerste test is de blikopener, de schrik van elk persoon die moeite heeft met een gewone blikopener.

Als je de kracht in je handen mist door bijvoorbeeld reumatische klachten is het de moeite waard om te kijken. Of als je functioneel éénhandig bent, zoals ik, is het bijna een slapstick.

Er is voor iedere doelgroep een blikopener. Toch heb ik er één uitgekozen die voor mij handig is. Welke? Kijk en lees maar.

Elektrische opener: Kenwood CO600

Mijn ervaring

Tja…, het is mogelijk, maar je moet wel houden van een uitdaging, wat oefening en creativiteit. Na het openen zet ik de hendel weer omhoog zonder het blik te laten vallen. Dit gaat net goed, maar ik zou het niet in een fabriek als productiewerk gaan doen.
Het lukt om een blik te openen. Dankzij mijn aangeboren Houdini lenigheid in mijn hand (ahum) en met behulp van mijn borst ligt de inhoud niet op het aanrecht. Het mes doet het redelijk, maar ik moest wel het deksel loswrikken, hetgeen de frisheid van mijn shirt niet ten goede kwam. Een hoop goochelwerk voor het openen van een blik. Voor de gevorderden onder ons.

Handblikopener: Good Grips Blikopener Eénhandig

Mijn ervaring

  • Wat moet ik hier aan toevoegen? De blikopener is bijna niet met één hand op het blik te zetten, helemaal niet omdat hij rechtshandig is georiënteerd en ik gedwongen links ben;
  • Mijn gezonde zoon lukte het twee handen wel. Het mesje snijdt dan ook goed door het blik. Voor mensen met twee handen met minder kracht is hij door de dikke handvatten aan te raden;
  • Ik laat het aan jullie over om hem eenhandig te noemen, ik heb mijn twijfels.

Handblikopener: Squeeze Blikopener Eénhandig


Deze handblikopener werkt volgens een ander principe. Je moet steeds knijpen en loslaten, zoals een Knijpkat werkt (voor de mensen die zich dat kunnen herinneren). Er zit ook een magneetje op om het deksel vast te houden.

Mijn ervaring

• Het werkt uitstekend! Door het andere principe werkt het echt met één hand;
• Dankzij het magneetje hoef je het deksel niet tussen de bonen of onder de kokosmelk uit te vissen. Het magneetje mag harder trekken;
• In tegenstelling tot andere blikopeners die weleens haperen zodat het deksel nog met een paar puntjes blijft vastzitten, snijdt dit mesje het deksel helemaal los.

Conclusie

• De losstaande elektrische opener is niet praktisch voor éénhandig gebruik. Voor tweehandigen met krachtverlies is het wel een uitkomst.
• Voor mensen met 2 handen met krachtverlies is de Good Grips blikopener handig.
• Ik zet het stempel ‘Siemon’s Keuze’ op de ‘Squeeze Blikopener Eénhandig’, echt een handig ding voor in de keuken.

weerhandig-siemon's-keuze-groot

PS

Veel blikken hebben tegenwoordig een ring, vooral van bekendere merken, maar daar trek je de nagels op stuk. Gebruik hiervoor een ringopener. Voor éénhandigen: je kan het blik zittend tussen je benen klemmen.

Nagekomen bericht: Ik heb een goed alternatief opgestuurd gekregen in de One Touch Automatische Blikopener. Hij laat wel een scherpe rand achter omdat hij het blik opent aan de zijkant. Oppassen dus. Voor de gevoelige oren onder ons maakt hij wat lawaai. Hij werkt op twee AA-batterijen en voldoet uitstekend aan het doel.

geredigeerd doortoetsmijntekst weerhandig

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met blikopeners. Schrijf ze in de comments.

PS  Wil je vertellen welke hulpmiddelen jou echt helpen of juist niet, dan kan je naar de Facebookgroep gaan Handige Hulpmiddelen.