Ongehinderd

Iedereen met een lichamelijk beperking – of dat nu blinden of slechtzienden zijn, mensen die slecht ter been zijn, rolstoelgebruikers, doven of slechthorenden – zoekt maximale bewegingsvrijheid. Je wil immers spontaan kunnen genieten van je vrije tijd. Maar waar vind je de leukste plekken? En hoe zie je welke vrijetijdslocaties toegankelijk zijn?

Je kunt ook locaties aanbevelen of testen, en je hoeft geen expert te zijn. In de app wordt met een instructievideo stap voor stap uitgelegd hoe het werkt.

Gemeente

Gemeenten zijn vanuit de WMO en de Omgevingswet verantwoordelijk om publieke en openbare ruimtes voor iedereen toegankelijk te maken en te zorgen dat iedereen in de samenleving kan meedoen. Na de ratificatie van het VN verdrag en de wettelijk verplichte toegankelijkheidsnorm die op 1 januari 2017 van kracht gaat, neemt deze verantwoordelijkheid alleen maar toe. Hoog op de agenda staat bovendien de zelfredzaamheid en participatie van inwoners met een lichamelijke beperking. Maar hoe doet jou gemeente dat? Waar begint je? En niet in de laatste plaats: waar haal je tijd, middelen en kennis vandaan?

Ondernemer

Als organisatie wil je al uw klanten zo goed mogelijk bedienen. Voorwaarde daarvoor is dat je onderneming toegankelijk is voor iedereen. Je wilt namelijk niet dat u klanten misloopt of dat je vervelende klachten krijgt. Tenslotte ben jij je bewust van de kansen die er liggen als je bezoekers met een beperking een toegankelijke en gastvrije locatie weet te bieden. Dat betekent namelijk potentiële groei en omzetstijging. Bovendien is het wettelijk bepaald dat vanaf 1 januari 2017 toegankelijkheid de norm wordt voor publieke gebouwen. Dit betekent dat je als gebouwbeheerder verplicht bent om toegankelijk te zijn of aanpassingen te doen welke hiertoe leiden. Maar hoe weet je of jouw locatie aan die norm voldoet? Met welke aanpassingen kun je de toegankelijkheid verbeteren? En zijn er ook eenvoudige aanpassingen mogelijk?

De website en de app vind je hier