Uit de oude doos: “Op een ligfiets, in dat drukke verkeer?” deel 1

De vrolijke belevenissen van iemand die een beroerte heeft gehad.

Fiets

Ik wil een fiets. Om mijn gevoel van vrijheid een beetje terug te krijgen, om mijn gevoel van moeizaam bewegen even te vergeten. Dan kan ik mijn zoontje van school afhalen, kleine boodschappen doen, vrienden bezoeken, naar een ander café te gaan dan het beloopbare. En last but not least, dan kan ik wat aan mijn ‘beroerde’ conditie doen. “Maar fietsen is onmogelijk door mijn handicap”, denk ik.

Revalidatie

Het is nu 5 maanden geleden dat ik het herseninfarct heb gekregen. Ik ben inmiddels weer thuis. Bij het revalidatiecentrum Amsterdam revalideer ik nog drie dagen per week in de hoop dat mijn rechterarm en –been weer iets gaan doen. Mijn gedachten gaan op topspeed maar mijn stem gaat traag, omdat ik de woorden niet vindt. Ik moet weer opnieuw leren spreken. Ik ben gelukkig ontsnapt aan een rolstoel. Ik loop met een stok, waarbij mijn rechtervoet wordt geholpen door een brace, een soort scheenbeschermer die onder mijn voet doorloopt. Ander sleept hij.

Gehandicapte fiets

De dames van de fysiotherapie kunnen me vast verder helpen (ik kan het ook niet helpen dat het vrijwel allemaal dames zijn die daar werken). Via hen word ik verwezen naar de afdeling sport. Omdat ik slecht uit mijn woorden kom gaat mijn behandelend fysiotherapeute even mee. Ze loopt naar de sportzaal. De juffrouw Sport is alleraardigst. Ze introduceert me in een nieuwe wereld, de wereld van de driewielers. En daar staan ze! Van hoog tot laag. Ik, op een gehandicapte-fiets. Mijn lust om te fietsen wint het van de schaamte.

Huwelijkse voorwaarden

Eerst probeer ik een hoge. Mijn rechterbeen wordt stevig vastgesjord. Daar ga ik……dacht ik. Het verlamde been zit stevig in de weg. Elke keer als mijn rechterbeen aan de beurt is om te trappen weigert het. Alleen door met het linkerbeen stevig te trappen passeer ik het dode moment en kan ik weer opnieuw trappen. Ik krijg er geen tempo in. Dat is niets en ik wil afstappen. Ik tracht het rechterbeen los te maken maar dat valt niet mee met mijn linkerarm. Ik buig wat dieper om bij het op een halve regenpijp lijkende bouwsel te kunnen en het klittenband los te maken, maar ik kom er niet bij. Ik dreig van de fiets te vallen, maar net op tijd schiet de gymjuf toe. Ik houd van haar en wil met haar trouwen, meteen en zonder huwelijkse voorwaarden. Gelukkig verstaat ze me niet en zij hijst me overeind en maakt het been los. Dat was een goed begin.

Ligfiets

Dan maar de lage. Ze legt me het een en ander uit en helpt me op de fiets. Dat is wat anders, ik zie me al fietsen tussen zonovergoten velden vervuld met de prachtigste bloemenpracht. Maar nu nog fietsen. Mijn rechterbeen wordt weer vastgesjord. En daar ga ik, eerst nog wat voorzichtig maar al vlug met een redelijke snelheid. Mijn verlamde been draait op het trappen van het andere been mee. Wat een verschil, ik kom vooruit! Het is dat mijn conditie wat aan de slappe kant is maar anders had ik direct naar mijn huis gefietst. Na een tijdje rondjes draaien stop ik. Ik krijg een lichte aanwijzing hoe ik mijn voet losmaak. Na het opstaan kijk ik voldaan om me heen, ik kan weer op eigen kracht sneller dan 2 km/uur. Ik wil zo’n fiets…

 

wordt vervolgd