Siemon’s keuze: hakken en snijden

Een uitje snijden en wat nootjes hakken. Niet iets om bij stil te staan. Tot je nog maar één hand kunt gebruiken. Of twee handen, waarbij je pijn krijgt bij bepaalde bewegingen die voor een ander zo normaal zijn. Hakken en snijden, hoe doe je dat een beetje handig met een beperking?
Ik heb het opgegeven bij mijn vriendin thuis te koken, want zodra ik met het mes in de buurt van de snijplank komt rolt het te snijden onderwerp al weg. Thuis kook ik er lustig op los, dat doe ik het zo (klik hier om de productpagina te openen van de fixeerplank):

 

pinnen

Als oplettende kijker zag je bij de gootsteen nog een andere plank staan. Die heeft niet het fixeer deel voor de komkommer of kom, maar wel de pinnetjes voor de ui. Als je hem eerst in tweeën snijdt blijft hij goed op de pinnen zitten. In het kader van hakken en snijden voldoet die dus prima en is voordeliger in de aanschaf. Als je een gehoekt mes gebruikt is het snijden lichter.

Klik voor het zien van een Snijplank met pinnen

magimix le micro

Er zijn natuurlijk ook apparaten die voor je hakken en snijden. Ik was altijd vrij sceptisch: “Alles komt eruit als pulp, je hebt meer werk aan het schoonmaken dan voordeel aan het hakken.” Eerlijk gezegd waren deze uitspraken slechts aannames. Tijd dus om het zelf te ondervinden. Ik vroeg Magimix of ik een apparaat van hen mocht testen op éénhandigheid.

 

Het apparaat schoof niet weg toen ik hem in elkaar zette, goede grip op ondergrond maakt geschikt voor éénhandigheid. Verder heeft hij een ergonomisch handvat voor een betere grip als je de kom er op zet en er af haalt. Je moet zowel de kom als het deksel even goed vastzetten met een klik, anders draait hij niet vanwege de veiligheid. Het deksel hoeft er niet af om vloeistof toe te voegen als je saus maakt, dat geeft minder handelingen met je ene hand.

one-touch

De ‘one-touch-button’ werkt echt zoals hij bedoeld is. Een aanraking is werkelijk genoeg om hem te laten ‘pulsen’. Alleen is het wel jammer dat je met één hand niet werkelijk vloeistof kunt toevoegen en hem laten pulsen, maar dat is in de praktijk niet zo erg. De sausen mengen zich toch wel. Als laatste kunnen de onderdelen in de vaatwasser, scheelt weer eenhandig afwassen.

conclusie

De fixeerplank heeft de meeste mogelijkheden, vooral door het verschuifbare platform. Klein nadeel het blijft allemaal handwerk. Vooral voor krachteloze handen is het geen pre.
Het snijplankje met pinnen is relatief goedkoop, een nadeel is dat het korte dunne pinnen heeft die snel wat krommer gaan staan. Ook hier blijft het snijden handwerk.
De Magimix is daarentegen elektrisch, maar heeft een beperkt aantal mogelijkheden. Het deksel goed vastklikken vergt enige oefening.

Siemon’s keuze

Siemon’s Keuze valt op twee hulpmiddelen afhankelijk welke beperking je hebt (betrapt, ik kan niet kiezen, sssst). De fixeerplank voor mensen die geen moeite hebben om zelf te snijden en hakken. De Magimix Le Micro is geschikt voor mensen die niet zoveel kracht in hun handen hebben.​

  voordelen nadelen Siemon’s keuze
fixeerplank veel mogelijkheden handmatig weerhandig-siemon's-keuze
snijplank met pinnen goedkoop korte dunne pinnen, handmatig
Magimix Le Micro elektrisch, beperkt aantal mogelijkheden weerhandig-siemon's-keuze

PS  Wil je vertellen welke hulpmiddelen jou echt helpen of juist niet, dan kan je naar de Facebookgroep gaan Handige Hulpmiddelen.