Gezondheid, maar kan het ook lekker?

Pffff, er is weer een nieuwe gezondheidsbijbel uit. Van het hoogste orgaan zelf: De Gezondheidsraad. De raad bestaat uitallerlei professoren doctors ingenieuren en de bijbel heet: “Richtlijnen goede voeding 2015”. Cynicus als ik soms ben denk ik meteen, gelukkig is 2015 achter de rug… Ik krijg echt de groenten niet weg die je dagelijks ongetwijfeld moet eten. Direct zie ik koeien grazen. Ik eet liever een koe, ik ben er géén! Mijn geweten begint zachtjes te knagen …

gatverdarrie

Ik blader de richtlijnen door. Er staat: “Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid. Ook vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken is van belang. Goede alternatieven zijn thee en gefilterde koffie zonder suiker en ook water”. Thee, gatverdarrie. Ook als ik mijn mannelijke trots opzij zet smaakt het nog steeds weeïg. Ik word daar steevast een beetje misselijk van.

schuldig

Ik ga mijn consumptiegewoonten verder af. Ik doe ook wel eens suiker in mijn koffie, eet een bamischijf in de automatiek en doe roomboter op mijn brood. Als ik chocolade eet stop ik niet voor de reep op is. Mijn aardappels doop ik het liefst in de jus en schep mijn bordje wel eens een tweede keer op, vooral met overheerlijke pasta. En ik beweeg ook te weinig om de Nationale Bewegingsnorm te halen. Mijn buik is allang geen wasbord meer en puilt over mijn broek. Weer geen vinkje op mijn lijst ‘hoe haal ik mijn einde zo gezond mogelijk’. Ik heb al één herseninfarct gehad. Ik ben schuldig, maar aan wie? Mezelf, vrees ik.

doe je mee?

Ik ben een tijd stil, sta voor een duivelse keus. Een grotere kans op weer een infarct of zo iets invaliderends en geheid lekker eten, of mijn consumptie aanpassen in de hoop dat ik dat lekker ga vinden. Ik moet er niet aan denken dat ik weer een infarct krijg, dus ik kies voor het laatste, maar niet van harte. Maar geen geklets, je kan niet alles hebben, helaas. Dus als je mij nu ziet mag je me houden aan gezond eten, voldoende sporten en meer die onzinnige dingen. Ik hoop dat gezondheid en lekker eten samen gaan. En af en toe een uitspatting. Doe je mee aan dat goede voornemen?

geredigeerd door petrafisher.com

PS      Petra leest mijn blog altijd even na en zei: “Je bent wel erg streng voor jezelf. Koffie dronk je al jaren met zoetjes. Dit jaar ben je met de zoetjes gestopt, in de hoop dat je dan minder zoete trek krijgt. Dropjes heb je verbannen naar alleen in de auto. Je deed met me mee toen ik ging afvallen en hebt er in 2015 al 5kg af!”