Hoe versla je de man met de hamer?
Belangrijke tips bij vermoeidheid na een beroerte
De meeste mensen die een beroerte hebben gehad, begrijpen precies wat ik bedoel met ‘de man met de hamer’. Het is een ongewenste bezoeker die je telkens onaangenaam verrast. Die je met de neus op de feiten drukt, terwijl jij in je enthousiasme dat nét even vergeten was. Hoe krijg je grip op deze ‘nare man’? Met andere woorden: wat kun je doen om die vermoeidheid te beteugelen of misschien zelfs te voorkomen?
Oorzaken van vermoeidheid naar een beroerte
Veelal is de vermoeidheid het gevolg van een beschadiging door de beroerte of herseninfarct. Het kan ook dat de vermoeidheid door andere klachten wordt veroorzaakt die voortvloeien uit de beroerte. De dagelijkse bezigheden kosten je nu veel meer energie, je conditie is verminderd, misschien slaap je slecht en/of pieker je veel. Ikzelf ben iemand die met piekeren wel wat uurtjes vol krijgt, maar word bijvoorbeeld ook snel moe van onrust of drukte om me heen.
Gevolgen van deze vermoeidheid
Nu komt het frustrerende gedeelte, voor jezelf maar ook voor anderen. Als gevolg van die (overvallende) vermoeidheid, kan het zijn dat je je niet langer kunt concentreren, moeite hebt met het verwerken van informatie, lastiger praat of je kan niet op de juiste woorden komen. Ook frustrerend: sneller emotioneel, geïrriteerd of juist vlak reageren. Voor een ander – en zeker een buitenstaander voor wie de oorzaken van vermoeidheid niet (duidelijk) zichtbaar zijn – is dat soms heel confronterend. Voor jezelf is het ook erg moeilijk te verteren. Toen ik na de beroerte weer fulltime thuis was, een beetje werkte en ik weer bepaalde rollen op me wilde nemen, heb ik de man met hamer vaak gezien en gevoeld. Zo wilde ik (als vanouds) de kinderen ter voorbereiding op de proefwerkweek overhoren. Al na één vak, moest ik het voor gezien houden. Goed, het was inmiddels 4 uur ’s middags, misschien niet een ideaal tijdstip, maar ik voelde me door mijn lichaam in de steek gelaten en bovendien schuldig dat ik de kids niet eens fatsoenlijk kon overhoren.
Hoe versla je de man met de hamer?
Aan sommige oorzaken en klachten kun je relatief gemakkelijk wat doen. Je kunt bijvoorbeeld (meer) bewegen om je conditie op te bouwen. Maar als je af wilt van die onverwachte vermoeidheid, moet je wel wat meer doen dan bewegen.
De belangrijkste tips op een rij:
a) Inventariseer wanneer jij (ineens) vermoeid bent en bedenk of en zo ja hoe dat voorkomen was. Misschien helpt het om een dag- of weekplanning te maken. Plan rustmomenten in.
b) Accepteer dat het erbij hoort, aanvaard en/of vraag hulp in je omgeving.
c) Leer nee te zeggen. Doe de dingen die belangrijk zijn of die jíj leuk vindt.
d) Leer de (beginnende) signalen van vermoeidheid te herkennen en neem direct actie. Zoek afleiding, verlaat de drukte of ga even rusten.
e) Praat erover, informeer de mensen zodat ze begrijpen waarom je zo kortaf reageert of even een rustmomentje nodig hebt.
Tenslotte
Keuzes maken is – ook als je geen beroerte hebt gehad – best lastig. Maar bedenk dat als je kiest voor de écht belangrijke of écht leuke dingen, je niet onnodig energie verspilt. Integendeel: je krijgt meer (positieve) energie, waardoor je anders omgaat met de vermoeidheid. Laat je niet verrassen door de man met de hamer. Kijk ‘m recht in de ogen en wie weet komt er een dag dat je hem verslaat!
Gabriëlle de Sain is eigenaar van Trigger Tekst, een tekstbureau dat ondernemers helpt bij het realiseren van hun doelen door krachtige (marketing)communicatie. Daarnaast coacht en traint ze ondernemers op het gebied van bloggen en offertes opstellen. In 2015 kreeg zij een herseninfarct waardoor ze eenzijdig verlamd raakte. Intussen loopt ze weer redelijk en kan ze zelfs weer met 10 vingers typen! Haar werk is ook haar hobby, maar als ze niet schrijft vind je haar (meer dan ooit in haar hele leven) in de sportruimte van de fysiotherapie, zwemt ze in het centrum waar ze revalideerde en (sommige dingen veranderen nooit) thuis op de bank met lekkere tapas en goede series. Ze woont samen met haar man Evert en twee puberzonen in een klein dorp vlakbij Maastricht.
No comments yet.